Pääsin kokeilemaan lajia, josta olen haaveillut jo pitkään. Silloin kun laji tuli pinnalle, ajattelin, että taas yksi trendilaji jota kaikki harrastaa ja hehkuttaa. En jaksanut kiinnostua mutta sitten laji tuli jäädäkseen ja aloin kuitenkin kiinnostumaan siitä enemmän. Pakkohan lajia on ensin kokeilla ja sitten vasta muodostaa mielipiteen siitä. Halusin tietää, mikä siinä lajissa, eli suppailussa, on niin hienoa!

"Stand Up Paddling, suomeksi tuttavallisemmin suppailu, on Hawaijilta alkunsa saanut surffauksen kantamuoto. SUP-laudalla melotaan keskellä lautaa seisten, hartioiden levyisessä asennossa, varpaat eteenpäin. Melontatekniikka muistuttaa jossain määrin maastohiihtoa; liikkeissä vatsalihakset tekevät töitä, mutta koko kroppa saa treeniä melontalenkin aikana. Erityisen mukavan melontalenkistä tekee tavallista kajakki- ja kanoottimelontaa huomattavasti parempi näkyvyys."(http://www.purjelautaliitto.fi/sup/)

sup%20jalat.jpg

Pieni ja tyyni lampi, sininen taivas, auringonpaiste. Korvia huumaavaa hiljaisuus. Välillä käy pieni tuulenvire. Seison sup- laudalla, joka on yllättävän vakaa, jalat kohti menosuuntaa. Melon hiljaa ja rauhallisesti, otan tuntumaa lajiin. Lauta lipuu tasaisesti eteenpäin ja sen päältä on helppo tähyillä eteenpäin ja katsella maisemia. Lauta menee helposti uppopuiden päältä ja matalissa kohdissa eikä jää kiinni. Laudan hallinta on helppoa pienen alkukankeuden jälkeen. Vesi ei ole minulle elementti, josta sanoisin pitäväni ja se tuo lisäjännitystä. Eli nyt on pakko onnistua, ettei kaadu ja joudu vedenvaraan! Sen verran lajista innostuin, että aloin haaveilemaan omasta sup- laudasta..

Kokeilimme myös sup- joogaa. Vetäjänä toimi Tiina Kassari.

"Notkistu, voimistu, nauti kauniista maisemista ja kuuntele laineiden liplatusta.SUP Voima ja venyttely -tunnilla tehdään peruslihaskunto- ja venyttelyliikkeitä SUP-laudan päällä. Lopuksi rentoutus järvellä. Treenit kehittävät erityisesti vartalon hallintaa ja tasapainoa ja sopivat aloittelijoille."

(http://www.jalolautta.fi/SUP-melonta.php)

Sup- jooga ei ollut niin vaikeaa mitä etukäteen sen ajattelin olevan. Lauta tosin ei antanut mitään virhemahdollisuutta tasapainon suhteen ja heti huomasi, jos teki liikkeen toispuoleisesti eikä keskivartalo ollut riittävän napakka. Keskittyä piti joka hetki ja liikkua tasaisen varmasti, myös silloin, kun se ampiainen meinasi tulla liian lähelle. Lämpö, maisemat ja äänet antoivat hyvän lisämausteen joogalle. Vesipullo olisi pitänyt olla mukana mutta ajattelin sen olevan laudalla tiellä. Hyvin olisi pullo mahtunut mukaan, myös jonkinlainen päähine olisi ollut hyvä. Auringonpaahteessa taisi pieni auringonpistoskin tulla. Rentoutumisvaiheessa pääsi lähelle taivasta ja tiesin, etten unohda sitä tunnetta ja hetkeä koskaan.

Tämä oli ensimmäinen kerta joogassa, pilatesta olen tehnyt enemmän. Hengitystekniikka oli ainakin erilainen, en päässyt ihan selvyyteen, miten olisi pitänyt hengittää. Mutta ohjaaja muutaman kerran komensi hengittämään nenän kautta sisään ja ulos. Siinä hengitellessäni tuli vähän huimaava olo ja ajattelin, ettei tainnut ihan oikein mennä. Tutkiskelin asiaa sitten jälkikäteen, koska olen ymmärtänyt hengityksen olevan tärkeä osa joogaa. Ja kyllä, hengitysharjoitukset (pranayama) ovat keskeinen osa joogaa ja sitä pidetään kehon ja mielen hyvinvoinnin edistämisen tärkeänä välineenä. Hengitystekniikoita on monia erilaisia ja jo parin minuutin harjoituksella päivittäin saa tuloksia. Hengitysharjoitusten ideana on siis saada parasympaattinen hermosto aktivoitumaan, jolloin keho rauhoittuu ja elimistön stressitila laskee. Hengityksen merkityksestä lueskellessani huomasin sen merkityksen myös muiden lajien kohdalla. Minulle on aina ollut vaikeaa saada juoksun aikana hengitys luonnolliseksi ja nyt joudunkin siis harjoittelemaan tätä hengitysasiaa myös juostessani. Kerron tuloksista sitten myöhemmin!

Päivän saldona oli siis kahden uuden lajin kokeilu, joista kumpikin yllätti positiivisesti ja joista molemmista jäi jotain sukanvarteen. Suppailua olen käynyt jo toistamiseen kokeilemassa ja aion viedä myös lapseni sitä kokeilemaan! Hengittelyt ovat vielä alkutekijöissä..

loppi%20j%C3%A4rvi.jpg