Terveisiä sunnuntain pitkältä lenkiltä! Juoksukello ilmoitti heti alkuun akun varauksen olevan heikko.. kiva.Varasuunnitelma siis käyttöön, eli Sport Tracker päälle ja puhelimeen kello hälyyttämään aikoja juoksun rytmittämistä varten. Niin tottunut siihen kellon kanssa juoksemiseen on, että piti ihan itselle vakuutella, että juoksu onnistuu ilman sitäkin ;) Polar toimi onneksi jollain tasolla kotiin saakka, Sport Tracker kun ei ollut siis mitannut matkaa vaan ainoastaan aikaa..

Olen käynyt yhteistä taivalta juoksukelloni kanssa nyt vuoden. Sen kanssa liikkuminen ja juokseminen on tuonut paljon hyvää ja uutta tapaani toteuttaa liikuntasuoritus. Aikaisemmin lähdin vain juoksemaan ja tulin perille. Nyt kello pakottaa lämmittelemään, jarruttamaan tarvittaessa vauhtia (sykkeet kohoavat liikaa, arghh) sekä juoksuun käytettävä aika on pidentynyt huomattavasti ja sitä myöten tietenkin myös matkat pitenevät. Juoksemisesta on tullut tavoitteellista ja aluksi tietenkin tuntui ettei mitään kehitystä tapahdu mutta pikkuhiljaa huomaa edistystä tulevan. Jaksaakin juosta kovempaa ja sykkeet ovat maltillisemmat. Jopa intervalliharjoituksista olen alkanut tykkäämään! Niille lähteminen on yleensä työn ja tuskan takana ja niiden jälkeen palautuminen vie selvästi enemmän aikaa kuin muista juoksuista. Mutta se aika käytetään sitten lihashuoltoon ja kuntosalilla käymiseen. 

Käytössäni on siis Polar M200 juoksukello. Hyvin perusmalli, ei mitään ylimääräistä, mikä sopii minulle tällä hetkellä. En juostessa kuuntele musiikkia vaan haluan kuulla ympäristön äänet; linnun laulun, tuulen ja joskus taas lähiön ääniä. Olen valinnut Polar flowsta lajit, joita haluan kellossa olevan. Esimerkiksi siellä on (maasto)juoksu, suunnistus, soutu, pyöräily, kävely, pilates,voimaharjoittelu ja kello näyttää sitten harjoituksen aikana sykkeen, matkan ja ajan. Harjoitus tallentuu kelloon ja sen voi synkronoida puhelimeen bt:lla, minulla vain puhelin (Honor 8) ja kello eivät keskustele keskenään, niin joudun tekemään synkronoinnin aina tietokoneen kautta. Mutta ei se haittaa, teen sen aina sunnuntaisin, niin lataamani harjoitusohjelma samalla päivittyy ja seuraava viikko alkaa uusien harjoitusten merkeissä mukavasti. Samalla harjoitukset menee polar flowhun ja näen ne sen jälkeen sitten puhelimen sovelluksessa. M200 mittaa sykkeen ranteesta ja se oli minulla lähes ainoa ehto juoksukellolle. Jos joutuisin virittämään sykevyötä itselle, niin kellon käyttö loppuisi siihen. Mielestäni syke on todellinen ja luotettava, kunhan kellon asettaa oikeaan kohtaan ranteeseen ja riittävän tiukalle. Gps on mielestäni riittävän tarkka, vain kerran on käynyt niin, että se hukkasi alkumatkasta signaalin. Kello myöskin löytää gps:n suht nopeasti, että pääsee ripeästi harjoittelemaan. Kello ei näytä suorituksen jälkeen palautumisaikaa mutta minun kohdalla se ei pahemmin haittaa. Työni luonteen vuoksi en voi töissä kelloa käyttää, joten täydellistä aktiivisuuden ja unen mittaamista vuorokausitasolla on mahdotonta toteuttaa. Näin ollen myöskään palautumista ei voisi mitata. Siksi käytänkin kelloa lähestulkoon aina vain urheilusuorituksen aikana, en muuten. 

Tähän kelloon en saa yhdistettyä puhelimesta viestejä tai soittoja mutta en niitä kaipaa. Joskus jätän nykyään puhelimenkin kotiin, kun lähden juoksemaan. Minulla on vain käynyt usemman kerran niin, että olen kaatunut ja satuttanut itseni ja kerran eksyin niin, että puhelimen avulla löysin uudestaan reitille, jonka tunnistin. Lisäksi juoksen iltapainoitteisesti hämärässä/ pimeässä, niin se antaa turvan tunteen taskussa. Vaikka yleensä minulla on koira mukana juoksemassa, joka pitää huolen myös minusta ja minun turvallisuudesta. Mutta aina puhelin on äänettömällä, että saan juosta rauhassa. 

Nyt minulla on polar flowssa tallennettuna harjoitusohjelma kevään Nuts Karhunkierrosta varten. Tarkoituksena on juosta se lyhin osuus, eli 31 km. Vielä en uskaltanut lähteä kokeilemaan 53km, se mennään sitten, kun 31km tuntuu liian helpolta. Ohjelma patistaa juoksemaan kolme kertaa viikossa sekä tekemään lihashuoltoa ja lihasvoimaharjoitteita. Kokonaisvaltainen ja simppeli ohjelma, jonka toteuttaminen ei ole liian vaivalloista vaan lähinnä kannustavaa. 

Mukavaa uuden viikon alkua juoskun ja liikunnan merkeissä!!